Hoppa till innehåll

Bli volontär på Jamtli!

 

Vill du vara en del av ett härligt gäng och vara delaktig i ett viktigt arbete? Som volontär bidrar du till Jamtlis verksamhet genom att ge av din kunskap, ditt engagemang och din tid. Här kan du läsa mer om vad det innebär att vara volontär.

 

Jag vill bli volontär! Skicka ett mail till Jamtlis volontärsamordnare Lowissa Wallgren Frånberg, lowissa.franberg@jamtli.com så hjälper hon dig.

Varför volontera?

 

Vill du vara en del av ett härligt gäng och vara delaktig i ett viktigt arbete som du kommer ha nytta av i framtiden? Då har du hamnat rätt. Som volontär hos oss får du lära dig nya saker, träffa nya vänner och tillhöra en social gemenskap. Samtidigt som du bidrar till Jamtlis verksamhet genom att ge av din kunskap, ditt engagemang och din tid. Lägg till din egen historia till Jamtliupplevelsen.

 

Bli en del av vårt team och väx med oss, lär dig nya saker eller bygg på de befintliga. Se hur livet var här i Jämtland genom historien och hjälp oss göra historien levande som volontär här på Jamtli.

 

  • Dela med dig av dina talanger och kunskaper.
  • Träffa nya vänner.
  • Lär dig nya saker.
  • Stärk ditt CV.

 

Vi delar värdegrund

Jamtlis främsta målgrupp är barn och barn tillsammans med vuxna.  Jamtlis värdeord är Lustfyllt, Levande och Lärande. Detta genomsyrar hela verksamheten.

Vad gör man som volontär?

 

Här följer några exempel på vad du kan bidra med som volontär på Jamtli:

 

Registrera föremål och foton

I Havremagasinet där Jamtli förvarar foton och föremål kan du som volontär delta i arbetet med att identifiera, registrera och fota föremål och bilder från olika tider.

 

Baka tunnbröd

Jamtlis Gynnare har en bakgrupp där du kan vara med och baka och sälja tunnbröd vid olika evenemang under året. Du kan också vara med och baka med barn under lov eller med SFI-elever.

 

Steka kolbullar

Jamtlis Gynnares kolbullegrupp steker och säljer sina populära kolbullar vid olika evenemang under året. Här är du välkommen att vara med och steka eller sälja.

Visa mer

 

Café Slalom

Att baka till och servera i Café Slalom är en bra aktivitet för sig som gillar fika. Jamtlis Gynnare håller öppet i Café Slalom under Jamtlis evenemang.

 

Vara värd

Vid Jamtlis evenemang behövs många extra värdar som hjälper besökarna rätt och informerar om dagens verksamhet.

 

Statister

Som statist är du med och befolkar Jamtli Historieland tillsammans med våra anställda aktörer. Du spelar en roll och bär historiska kläder. Du kan delta vid träffar i olika tider samt gå historiska promenader.

 

Vinterfest

Jamtlis Gynnare har ett eget evenemang som kallas Vinterfest. Där arrangerar volontärerna bland annat en skidtävling för barn och håller öppet i Café Slalom och Bakstugan.

 

Husmanskost

Under tisdagar i februari kan du som volontär vara med och servera Jämtländsk husmanskost i Café Slalom.

 

Laga och sy

Jamtlis Gynnare har en sygrupp som träffas några gånger per år och lagar och syr historiska kläder. Ibland även textila saker till utställningar eller inredning i de historiska miljöerna.

 

Sticka

Som volontär kan du också ta på dig stickningsuppdrag till Jamtlis textilrekvisita. Du får då hem material och beskrivning och lämnar det färdiga plagget på Jamtli.

 

Mat på evenemang

Vid Jamtlis större evenemang kan du som volontär vara med och servera mat till medarbetare på Jamtli och andra volontärer.

 

Jamtli-Journalen

Tillsammans med Jamtlis medarbetare ger Jamtlis Gynnare ut en tidning två gånger per år. Målgruppen är volontärer, medarbetare på Jamtli och samarbetspartners. Som volontär kan du vara med och skriva eller fotografera.

Visa mindre

Vill du lära dig mer om hur du utvecklar volontärverksamhet med ditt kulturarv?

 

Tänk om det finns en person som älskar ditt museum? En som vill hjälpa till med vad som helst, kanske baka bullar till er. En som tar emot besökare och ger det där lilla extra. En som pratar om ditt museum med alla den känner och berättar om allt ni gör. En person som gärna arbetar kvällar och helger. En som ställer upp utan ekonomisk ersättning, bara för att personen älskar det.

 

Med en god planering och bra volontärledarskap kan det här bli verklighet på ditt museum. Vill du veta hur man gör? Vi har tillsammans med några vänner i Norden forskat på det och gjort ett utbildningsmaterial som du kan ladda ned som en pdf på svenska, engelska och flera nordiska språk. Vi kan också erbjuda föreläsningar och kurser i ämnet.

 

Här kan du läsa mer.