Välkommen till Jamtli Förlag
Här hittar du böcker utgivna av Jamtli Förlag. Vill du beställa böcker? Böcker från Jamtli Förlag finns i Jamtli Butik, Jamtli Webbutik, i bokhandeln och hos återförsäljare i hela landet.
Jämten 2024
FORM – PASSION & FUNKTION
Design och konsthantverk handlar om kärlek till det estetiska, men lika mycket om att hitta smarta lösningar för vardagens behov. I Jämtland och Härjedalen finns de som hittat egna vägar och användningsområden för design. Frösö Handtryck tar sitt textila arv vidare genom djärva samarbeten. Jeanette Kråik kombinerar samisk slöjd med formgivandet av till exempel textilier och glasögonbågar. Sanna Bodén designade först kläder för stadsmänniskans friluftsliv, men vände på normerna och formger nu plagg utifrån landsbygdens människor och behov.
Läs mer
Att handens arbete betyder mycket för vårt välmående är väldokumenterat. Josefin stickar för att bearbeta den mobbning hon utsatts för, och i föreningen Jämt-Kvilten träffas man för att uttrycka sig i tyg och stygn.
Kreativiteten har också långa trådar bakåt i tiden. I bondhustruns kunniga framtagande av textilier fanns ett stort mått av formgivning – plaggen skulle vara praktiska men också skänka status till bäraren. Jämten har denna gång tagits fram i samarbete med Designcentrum vid Region Jämtland Härjedalenmarbeten. Jeanette Kråik kombinerar samisk slöjd med formgivandet av till exempel textilier och glasögonbågar. Sanna Bodén designade först kläder för stadsmänniskans friluftsliv, men vände på normerna och formger nu plagg utifrån landsbygdens människor och behov.
Redaktör: Charina Knutson
192 sidor, inbunden, illustrerad i färg
ISBN: 978-91-7948-271-8
ISSN: 0348-9825
Visa mindre
Jämten 2023
Återspeglingar – porträtt i ord och bild
Att porträttera någon – det kan man göra både med pensel, kamera och penna. I Jämten 2023 berättar vi om konsten att få syn på en människa i historien, ta vara på fragmenten hon lämnat efter sig, och försöka skapa en bild av vem hon var.
Läs mer
Gustav Vasas samling av fursteporträtt syftade ursprungligen till att bekräfta hans position som regent, men har nu vuxit till Statens porträttsamling. Målningar och fotografier har använts för att bygga varumärken, av sig själv och av en bygd. I Åre jobbade Nils Thomasson och Thure Marcus för att skapa en attraktiv bild av Jämtlandsfjällen. I Härjedalen fotades till slut människorna för turistens blick mer än för sin egen.
Släktforskning är att skapa personporträtt med arkivens hjälp. Men hur gör man, och var börjar man? Jämten 2023 bjuder på en introduktion till detektivarbetet, och ger exempel på de fantastiska människoöden som går att forska fram. Läs bland annat om Hans och Brita, en samisk kärlekshistoria från kust till kust, och om Johan Törnsten som deltog i observationen av Venuspassagen 1769. Och alla de kvinnor som skrev på för kvinnlig rösträtt i Jämtland och Härjedalen på 1910-talet – vilka var de?
Redaktör: Charina Knutson
192 sidor, inbunden, illustrerad i färg
ISBN: 978-91-7948-268-8
ISSN: 0348-9825
Visa mindre
Jämten 2022
Jakt och natur
Genom hela historien har jakten och naturen varit viktiga för människorna i Jämtland och Härjedalen. I skogen, på fjället och i vattnet har de hämtat maten och materialen de har behövt för sin överlevnad. Naturen betraktas numera också som en viktig källa till rekreation och välmående.
Läs mer
Jämtens temanummer Jakt och natur ger nya infallsvinklar på ett anrikt kulturarv. Läs om dagens jägare och den breda verksamhet de bedriver, och gör ett hemma hos-besök hos en familj som under fem generationer har blivit experter på att göra slöjd av allt som jakten och naturen ger.
Fortsätt bakåt i historien och möt Waldemar Bergstrand, Sveriges siste trapper, jägmästaren Ernst Ouchterlony som på 1800-talet förde en ojämn kamp mot tjuvjakten i länet, och Eric Festin som för hundra år sedan lät återinplantera bävern i Sverige.
Den samiska jakten har varit ett livsnödvändigt komplement till rennäringen, men den har också haft rituell betydelse. Hos bondebefolkningen var jakt och jaktlycka omgivna av rikligt med skrock – vi gör en djupdykning i arkiven! Läs också om öringfiske i Storsjön, djuren och jakten i konsten, den märkliga historien om hur jämthunden blev en egen ras, och mycket mera!
Redaktör: Charina Knutson
192 sidor, inbunden, illustrerad i färg
ISBN: 978-91-7948-265-7
ISSN: 0348-9825
Visa mindre
Jämten 2021
Hej 1980-tal! Nutidshistorier från Jämtland och Härjedalen
1980-talet – var inte det alldeles nyss? Nej, inte då! Årtiondet som gav oss hockeyfrillor, axelvaddar och gymping är redan en generation bort. Jämten 2021 kopplar greppet om 1980-talet i Jämtland och Härjedalen och berättar om människorna och händelserna som formade det.
Läs mer
1980-talet bjöd på en unik blandning av folkhem och individualism; regional patriotism och öppenhet mot omvärlden. Restauranger som Lilla Paris i Östersund och Marmite i Åre lockade med hummersoppa och kalvfilé Oscar. Hollywoodfilmerna gick plötsligt att hyra – med moviebox! – på Karl Ors Bua i Hallen och OK i Sveg. Det byggdes nytt som aldrig förr: hälsocentraler över hela länet och det stora bostadsområdet Torvalla i Östersund. Inom näringslivet bidrog datorer och kommunikationsteknologi till nya affärsmöjligheter.
Men 1980-talet hade också sin svärta, inte minst kärnkraftsolyckan i Tjernobyl som över en natt förändrade livet för bland andra länets renskötare.
Redaktör: Charina Knutson
192 sidor, inbunden, illustrerad i färg
ISBN: 978-91-7948-263-3
ISSN: 0348-9825
Visa mindre
Jämten 2020
Klimatet är vår tids mest brännande fråga. Jämten 2020 ger historiska och regionala perspektiv på ett ämne som annars ofta diskuteras i globala termer. Vad görs just i Jämtland och Härjedalen för att minska klimatpåverkan? Och vad kan jag själv göra? Att välja regionalt producerad mat, och att inte köpa mer mat än man äter upp, är en kraftfull åtgärd. Att köpa färre men bättre klädesplagg och ta god hand om dem är en annan. Och äldre hus kan lära oss mycket om hur man bygger hållbart – de har ju stått där i flera hundra år!
Läs mer
Vissa aktörer tar teknologin till hjälp. Läs till exempel om satsningarna på solceller i Jämtlands län, och om Jämtkrafts projekt för miljövänligare energi och drivmedel. Läs dessutom om klimatsmarta pilgrimsvandringar, jämtländska orgelbyggare, samiska forn- och kulturlämningar och mycket mera!
Redaktör: Charina Knutson
192 sidor, inbunden, illustrerad i färg
ISBN: 978-91-7948-261-9
ISSN: 0348-9825
Visa mindre
Karolinernas dödsmarsch
REVIDERAD UPPLAGA!
Rikt illustrerad med bilder av Alf Lannerbäck.
Den svenske kungen, Karl XII, var död och den jämtländska armén var på väg hem till Sverige efter att belägrat Trondheim. Vägen hem gick över Sylarnafjällen. För 3000 soldater slutade det fyra månader långa fälttåget nyåret 1718–1719. Snöstormen tog deras liv.
Det här är berättelsen om fälttåget. Varför skulle Trondheim anfallas? Vad hände på den norska landsbygden när 10 000 svenska soldater behövde proviant? Vad hände med de soldater som trots allt överlevde? Det här är berättelsen om Armfeldts karoliner.
Läs mer
Författare: Anders Hansson
Utgiven 2013
Sidor: 40. Färg.
ISBN 978-91-7948-243-5
Visa mindre
Kvinnomöda och skaparglädje
Nedslag i Jämtlands och Härjedalens textilhistoria!
Kvinnans historia och de textila hantverken är nära förknippade. I denna rikt illustrerade (325 bilder) bok berättas om det textila arbetet och de sammanhang där hemmets nyttotextilier, prydnadsvävnader och kläder har tillkommit: Det mödosamma textilarbetet å ena sidan – glädjen att skapa något vackert å den andra. Det handlar om Jämtlands och Härjedalens textilhistoria, men innehållet ger generell kunskap till glädje för varje läsare som fascineras av garnernas, tygernas och plaggens magi.
Läs mer
Författare: Ulla Oscarsson
256 sidor, fyrfärg, inbunden.
ISBN: 978-91-7542-269-5
Länk till artikel om Kvinnomöda och skaparglädje – i Östersunds-posten >>
Länk till en recension från tidningen Hemslöjd (pdf) >>
Visa mindre
100 år och hundra konstnärer
Jämtland och Härjedalen 1912–2012
En bok som ger en initierad överblick över länets konstliv, beskriver viktiga konsthändelser och berättar om konstföreningens betydelse under det sekel som gått. Hundra av regionens konstnärer har valts ut för att skildra konstutvecklingen i länet från modernisternas kamp i början av 1910-talet, traditionalisternas motstånd, krigets olika ideologier, efterkrigstidens förändringsiver, 1970-talets sociala engagemang, postmodernismen under senare delen av seklet till vår internetbaserade konst.
100 år och hundra konstnärer uppskattas av både den som är insatt i föreningens verksamhet och i länets konsthistoria, men också av den som vill uppskatta jämtländsk konst.
Läs mer
Boken är skriven av konstvetarna Torbjörn Aronsson, Sten Gauffin och Christina Wistman och bygger på aktuell forskning. De har grävt djupt i arkivmaterial, läst tidningsklipp och intervjuat konstnärer för att få fram en initierad och intresseväckande berättelse om konsten under 100 år.
Konstvetenskaplig redaktör: Sten Gauffin, Jamtli
Förlagsredaktör: Sara Swedenmark, Förlag 404
Grafisk form och produktion: Lena Andersson, Olga & friends
Tryck och bokbinderi: Göteborgstryckeriet
ISBN 978-91-7948-238-1
280 sidor. Färg.
Visa mindre
Beställning via e-post: forlaget@jamtli.com
Agrarkris och ödegårdar
Författare: Anders Hansson, Carina Olson, Jan Storå, Stig Welinder, Åsa Zetterström
Utgiven 2005
ISBN 978-91-7948-199-5
Anund och Ingrid
Författare: J Stadling
Arkeologi i fjäll, skog och bygd
Del 1, stenålder – tidig järnålder
Redaktör: Ove Hemmendorff
Utgiven: 1989
ISBN 978-91-7948-031-4
Arkeologi i fjäll, skog och bygd
Del 2, järnålder–medeltid
Redaktör: Ove Hemmendorff
Utgiven 1989
ISBN 978-91-7948-032-5
Arkeologiska utflykter
Författare: Ove Hemmendorff
Utgiven 2002
ISBN 978-91-7948-181-0
Att bygga en kolarekoja
Författare: Edvin Backman
Utgiven 1992
ISBN 978-91-7948-082-2
Av egen kraft – Jämtkraft 1889–1989
Författare: Jan Garnert, Sven-Gösta Hällbom, Catarina Lundström
Utgiven 1989
ISBN 978-91-7948-027-1
Bengt Hamrén
Författare: Mary Bergström
Utgiven 1988
ISBN 978-91-7948-018-9
Bilder av Åre – Images of Åre
Författare: Jörgen Vikström
172 sidor. Färg och sv/v. Utgiven 2006.
ISBN 978-91-7948-204-6
Bilder från Frostviken
Text: Peter Mosskin Foto: Kenneth Gunnarsson
Utgiven 1993
ISBN 978-91-7948-089-9
Bonaderna från Överhogdal
Författare: Ruth Horneij
Utgiven 1991
ISBN 978-91-7948-069-1
Bondeliv i samverkan
Författare: Nils G Åsling
176 sidor, inbunden, illustrerad i svart/vit.
Utgivning: januari 2009
ISBN: 978-91-7948-222-0
Brev från en resande konstnär
– Nils Månsson Mandelgren
Slut i lager!
Creativity, lifelong learning and the aging population
Fornvårdaren 34
Redaktör: Anna Hansen
Utgiven 2013
Antal sidor: 176. Färg.
ISBN 978-91-7948-246-6
ISSN 0347-5131
Dahlins memoarer
Slut i lager!
Dansminnen,
moderna möten – magiska kvällar
Redaktör: Catarina Lundström
Utgiven maj 2008
216 sidor. Färg och sv/v.
ISBN 978-91-7948-214-5
De gåtfulla Överhogdalsbonaderna/
The enigmatic Överhogdal tapestries
Författare: Ulla Oscarsson
Utgiven juni 2010.
96 sidor. Illustrerad, färg. Text på svenska och engelska.
ISBN: 978-91-7948-231-2
De högg i sten
Härjedalskultur 1
Författare: Britt Bogren-Ekfeldt
Utgiven 1987
ISBN 978-91-7948-007-3
Diplomatarium, Jämtlands och Härjedalens
Första delen, häfte 1–3 samt Orts- och personregister
Diplomatarium, Jämtlands och Härjedalens
Andra delen, häfte 1–2
Diplomatarium, Jämtlands och Härjedalens
Häfte 3 samt Orts- och personregister
Diplomatarium, Jämtlands och Härjedalens
Paket med samtliga häften
Döda fallet
Ingår i serien Upptäck Jämtland/Härjedalen
Författare: Kristina Mattsson och Kalle Berglund
Utgiven 1996
ISBN 978-91-7948-121-6
Döpa på jämtska
Författare: Monica Wennås
En landshövdings minnesbilder
Författare: Sven Heurgren
Utgiven 1999
ISBN 978-91-7948-153-7
Fenrisulven ränner
Författare: Sture Wikman
Utgiven 1996
ISBN 978-91-7948-118-6
Fornvårdaren
Register till 1887–1981
Frikyrka och väckelse i Jämtlands län 1850–1940
Fornvårdaren 18
Författare: Carl-Erik Sahlberg
Friluftsmuseer
– En skandinavisk idé erövrar världen Författare: Sten Rentzhog
532 sidor. Färg och sv/v. Utgiven 2007.
ISBN 978-91-7331-071-0
Friluftsmuseer, kulturarv och lärande
Fornvårdaren 29
Redaktör: Mikael Eivergård
112 sidor. Sv/v. Utgiven 2007.
ISBN 978-91-7948-207-7
Från ackja till snöskoter
Författare: Olle Andersson
Från Haldo till Anna Carin
Slut i lager!
Frösö behandlingshem
Författare: Lars-Eric Jönsson
Utgiven 1996
ISBN 978-91-7948-125-4
Frösön
Ingår i serien Upptäck Jämtland/Härjedalen
Författare: Curt Lofterud
Utgiven 1999
ISBN 978-91-7948-156-8
Frösöstenen
Ingår i serien Sevärdheter i Jämtland–Härjedalen
Författare: Marit Åhlén
Utgiven 1988
ISBN 978-91-7948-016-5
Fäbodstället – hotad miljö
Författare: Ingvar Jansson, Jan Raihle
Utgiven 1989
ISBN 978-91-7948-044-8
Fäbodväsendet 1550–1920
Slut i lager!
Gamla teatern
Slut i lager!
Gemensamt och angeläget – om det offentligas kulturarv
Författare: Anna Hansen.
Utgiven 2013
ISBN 987-91-7948-249-7
Guld och gröna skogar
Fornvårdaren 22
Författare: Olle Edqvist
112 sidor. Sv/v. Utgiven 1989.
ISBN 978-91-7948-024-0
Heritage, Regional Development and Social Cohesion
Fornvårdaren 31
Redaktörer/editors: Peter Kearns, Sofia Kling, Christina Wistman.
222 sidor. Sv/v. Text på engelska. Utgiven 2011.
ISBN 978-91-7948-235-0
Historiska vägar i Jämtlands län
Författare: Johan Jonsson
Utgiven 2001
ISBN 91-7948-173-6
100 år och hundra konstnärer
Jämtland och Härjedalen 1912–2012
Konstvetenskaplig redaktör: Sten Gauffin, Jamtli
Förlagsredaktör: Sara Swedenmark, Förlag 404
Grafisk form och produktion: Lena Andersson, Olga & friends
ISBN 978-91-7948-238-1
280 sidor. Färg.
Härjedalen
Slut i lager!
Härjedalen – en bildbok
Slut i lager!
Idrottens hjältar i Jämtland och Härjedalen
Författare: Stefan Nolervik
Utgiven 1998
ISBN 978-91-7948-147-6
I hjärtat av Härjedalen – Sonfjället
Nationalpark sedan 1909
Boken finns även i en engelsk/tysk utgåva med titeln:
The heart of Härjedalen/Im Herzen Härjedalens SONFJÄLLET
national park since 1909/nationalpark seit 1909
Redaktör: Lisa Öberg
168 sidor. Inbunden, illustrerad i 4-färg. Utgiven juni 2009
ISBN: 978-91-7948-223-7
In Herzen Härjedalens/The heart of Härjedalen
SONFJÄLLET
nationalpark seit 1909/national park since 1909
Redaktör: Lisa Öberg
168 sidor. Inbunden, illustrerad i 4-färg. Utgiven juni 2009
ISBN: 978-91-7948-224-4
Industrisamhällets genombrott i Jämtland och Härjedalen
Landshövdingeberättelser åren 1856–1905
Utgiven 2000
ISBN 978-91-7948-164-3
Jamtli
Ett museum som inte liknar något annat/
A museum like no other
Slut i lager!
Jemtlands Läns Kongl. Hushållningssällskaps handlingar
Jämtarna och samerna kom först
Författare: Stig Welinder
Utgiven november 2008
ISBN 978-91-7948-220-6
Jämtar på ting
ISBN 978-91-7948-017-2
Jämten och Fornvårdaren
Personregister till 1906–1986
Jämten
Register till 1906, 1908–1979
Jämtland
En fotobok / In pictures / Eine Bilderreise
92 sidor
Utgiven 2010
ISBN 978-91-7948-230-5
Jämtland och Härjedalens historia Del V
Utgiven 1990
ISBN 978-91-7948-054-7
Jämtland & Härjedalen under 1800-talet
Landshövdingeberättelser åren 1818–1855
Utgiven 1999
ISBN 978-91-7948-161-2
Jöns Ols Episoder kring Näsgården 1895
Seriealbum
Författare och tecknare: Anders Suneson
Utgiven 1990
ISBN 978-91-7948-057-8
Kardning
Handbok
ISBN 978-91-7948-004-2
Karolinernas dödsmarsch
Reviderad upplaga!
Författare: Anders Hansson
Utgiven 2013
ISBN 978-91-7948-243-5
Katalog över Jämtlands läns museums konstsamling
Utgiven 1992
ISBN 978-91-7948-085-1
Konceptdagböcker
Förda under resor i Jämtlands län åren 1793–1802
Författare: Fale Burman
Utgiven 1991
ISBN 978-91-7948-072-1
Konsten i Östersund
Ingår i serien Se & upplev Jämtland/Härjedalen 3
Utgiven 1987
ISBN 978-91-7948-006-6
Krigare och konstnärer i jämtländskt 1700-tal
Författare: Lars Ljungström, Maj Nodermann, Bertil Daggfeldt
Utgiven 2003
ISBN 978-91-7948-185-8
Kring länsherrens gård
Länsstyrelsen i Jämtlands län 1810–1995
Författare: Mats Rolén och Per Trostemo
Utgiven 1995
ISBN 978-91-7948-111-7
Krutrök över Jämtland – skansarnas intressanta historia
Fornvårdaren 27
Författare: Erik J Bergström
160 sidor. Färg och sv/v. Utgiven 2001.
ISBN 978-91-7948-170-4
Kulturarv och historiebruk
Fornvårdaren 28
Redaktör: Mikael Eivergård
Medverkande författare: Mikael Eivergård, Catarina Lundström, Maria Möller,
Karl-Johan Olofsson, Henrik Zipsane
168 sidor. Sv/v. Utgiven 2005.
ISBN 978-91-7948-198-8
Kulturarvets hantverk
Redaktör: Anna Hansen
Utgiven 2013
ISBN 987-91-7948-248-0
Kulturmiljöer i Strömsunds kommun
Utgiven 2001
ISBN 978-91-7948-172-8
Kungen av Jämtland
Ett reportage om makt och pengar i en liten stad i Norrland.
Författare: Jens Ganman
368 sidor. Inbunden. Illustrerad sv/v. December 2009.
ISBN-nr: 978-91-7948-229-9
Kvinnomöda och skaparglädje
Nedslag i Jämtlands och Härjedalens textilhistoria!
Författare: Ulla Oscarsson
256 sidor, fyrfärg, inbunden.
ISBN: 978-91-7542-269-5
Kyrkobeskrivningar
Lazarettet Östersunds sjukhus under 180 år
Författare: Ingmar Bergström
Utgiven 1999
ISBN 978-91-7948-152-0
Långan
Ingår i serien Sevärdheter i Jämtland-Härjedalen
Författare: Curt Lofterud
Längs vägen
Slutsåld!
Längtansposten – drömmen om ett prästhem
Slutsåld!
Med STF i Jämtlandsfjällen
Ingår i serien Upptäck Jämtland/Härjedalen
Författare: Alf Nygaard
Utgiven 1997
ISBN 978-91-7948-133-9
Milkolning
Författare: Edvin Backman
Utgiven 1989
ISBN 978-91-7948-035-6
Musiken i mitt huvud
Författare: Jens Ganman
160 sidor. Illustrerad i sv/v. Utgiven juli 2008.
ISBN 978-91-7948-215-2
Människor i vikingatidens Mittnorden
Slut i lager!
Mästare och möbler
Författare: Maj Nodermann
320 sidor. Färg och sv/v. Utgiven 2005.
ISBN 978-91-7948-201-5
Möte med 1700-talet
Författare: Rune Odelbo
Utgiven 1994
ISBN 978-91-7948-109-4
Nils Månsson-Mandelgren
Brev från en resande konstnär
Nils Svensson, Laxviken
Författare: Sven Helmerius, Leif Jonsson
Nya kyrkan Östersund
Författare: Lars-Eric Jönsson
Utgiven 1989
ISBN 978-91-7948-043-1
Näsgården
Författare: Malin Bäckström
Utgiven 1993
ISBN 978-91-7948-092-9
Näver
Fornvårdaren 11
Författare: A Hallinder, C Järlgren
On the Future of Open Air Museums
Fornvårdaren 30
Redaktör: Henrik Zipsane och Inger Jensen
146 sidor. Sv/v. Utgiven 2008.
ISBN 978-91-7948-213-8
Open Air museums
The history and future of a visionary idea Författare: Sten Rentzhog
532 sidor. Färg och sv/v. Utgiven 2007.
ISBN 978-91-7948-208-4
På antalt
Författare: Mikael Eivergård, Veronica Olofsson, Maria Vallström.
152 sidor. Färg.
ISBN: 978-91-7948-239-8
På den tiden i dessa dagar
Författare: Erica Sandström
Utgiven 2005
ISBN 978-91-7948-203-9
På syster Annas tid Författare: Lars Hammarin
Utgiven 2004
ISBN 978-91-7948-192-2
På Spelmansfärd med Lapp-Nils
Slut i lager!
Reminiscence in open air museum
Författare: Anna Hansen, Jamtli, Bruce Davenport, Newcastle University; Christen Erlingsson, Linnaeus University; Susanne Bollerup Overgaard, Aarhus University; Areti Galani, Newcastle University, Rhiannon Mason, Newcastle University; Dorthe Berntsen, Aarhus University, Martin Brandt Djupdræt, Linda Andersen Fog, Lotte Kofod, Henning Lindberg, Tove Engelhardt Mathiassen and Agnete Amlund Rasmussen, Den Gamle By, Michelle Kindleysides, Tanya Wills, Fiona Pembroke, Beamish and Zsolt Sári, Márta Bokonics-Kramlik, Zsófia Szigethy, Hungarian Open Air Museum.
ISBN 978-91-7948-258-9
80 sidor.
Resenärer i Härjedalen fram till 1924
Fornvårdaren 16
Författare: Carin Maria Rasa
40 sidor. Sv/v.
Resenärer i Jämtland fram till 1914
Fornvårdaren 15
Författare: Carl Erik Olsson
Samefotografen Nils Thomasson
Boken innehåller översättningar till sydsamiska, engelska och tyska.
Författare: John E Utsi
124 sidor. Sv/v. Utgiven 1997.
ISBN 978-91-7948-135-3
Samiska nybyggare i Jänsmässholmen
Författare: Martha Jåma och Ewa Ljungdahl
Utgiven 2001
ISBN 978-91-7948-176-6
Sankt Göran i Kinderåsen
Fornvårdaren 26
Författare: Maj Nodermann
48 sidor. Färg och sv/v. Utgiven 1994.
ISBN 978-91-7948-098-1
Sländspinning
Handledning
Utgiven 1987
ISBN 978-91-7948-003-5
Spelkvinnor i Jämtland
Författare: Hans-Erik Sundström
Utgiven 1994
ISBN 978-91-7948-100-1
Spåren i landskapet
Ingår i serien Se och upplev Jämtland-Härjedalen 1
Spöket på Högvålen
Författare: J Stadling
Storsjöodjuret
Författare: Ulla Oscarsson
40 sidor. Sv/v. Utgiven 1995.
ISBN 978-91-7948-186-5
Svenskt eller danskt
Kyrklig inredningskonst i Jämtland 1520–1720
Fornvårdaren 25
Författare: Ingrid Telhammer
249 sidor. Färg och sv/v. Utgiven 1992.
ISBN 978-91-7948-083-7
Särtryck ur Jämten
Konst
Särtryck ur Jämten
Kyrkor
The heart of Härjedalen/Im Herzen Härjedalens
SONFJÄLLET
national park since 1909/nationalpark seit 1909
Boken finns även i en svensk utgåva.
Redaktör: Lisa Öberg
168 sidor. Inbunden, illustrerad. Färg. Utgiven juni 2009
ISBN: 978-91-7948-224-4
Tidsresan
Lek och fantasi som pedagogisk metod
Författare: Britt-Marie Borgström
144 sidor. Färg och sv/v. Utgiven 2003.
2:a upplagan 2008.
ISBN 978-91-7108-489-7
Tjärbränning
Författare: Edvin Backman
Utgiven 1989
ISBN 978-91-7948-036-3
Tjärna på äventyr i fäbodskogen
Slut i lager!
Tännforsen
Ingår i serien Upptäck Jämtland/Härjedalen
Redaktör: Kristina Norderup
Utgiven 1993
ISBN 978-91-7948-091-2
Vargen är värst
Slut i lager!
Visor och ramsor på jämtska
Slutsåld!
Nytryck ej aktuellt.
Volontärer och kulturarv
Författare: Anna Hansen
Antal sidor: 80
Utgiven 2012
ISBN 978-91-7948-241-1
Vålådalen
Ingår i serien Upptäck Jämtland/Härjedalen
Författare: Alf Nygaard
Utgiven 1996
ISBN 978-91-7948-123-0
Våra kyrkor
Ingår i serien Upptäck Jämtland/Härjedalen
Författare: Birgitta Cedenhag
Wången
Ingår i serien Sevärdheter i Jämtland-Härjedalen
Författare: Nils Agerberg
Ytterhogdal – en gränsbygd
Fornvårdaren 33
Författare: Karin Preusler
Utgivningsår: 2013
Sidor: 174
ISBN: 978-91-7948-242-8
ISSN: 0347-5131
Ärla, bärla, bubbelibång
Författare: Karin Nilsson och Lotta Blomberg
Utgiven 1992
ISBN 978-91-7948-048-6
Östra Arådalen
Överhogdalsbonaderna
Författare: Ulla Oscarsson
Utgiven 1994
ISBN 978-91-7948-099-8 Svensk
ISBN 978-91-7948-104-9 Engelsk
ISBN 978-91-7948-105-6 Tysk
Överhogdalsbonaderna
De tusenåriga vävarnas historia.
Överhogdalsbonaderna hör till Europas märkligaste kulturskatter. De berömda vikingavävarna från Överhogdal skildrar fantastiska bilder från vikingarnas värld. De välbevarade bildvävarna har visat sig vara nästan 1000 år gamla och är därmed i världsklass. Men deras historia ligger höljd i ett gåtfullt dunkel. Varifrån är de? Vad föreställer de?
Flera böcker och häften med såväl beskrivningar som tolkningar har kommit ut på Jamtli Förlag.
De gåtfulla Överhogdalsbonaderna/
The enigmatic Överhogdal tapestries
En av Europas stora textilskatter är de gåtfulla Överhgodalsbonaderna. De nästan tusen år gamla bildberättelserna skapades i brytningstiden mellan hednisk och kristen tid. De hittades 1910 i en by i Överhogdal i Härjedalen, mitt inne i Sveriges glest befolkade skogsland.
Bonaderna är i häpnadsväckande gott skick med figurer i glödande rött och djupaste blått. Myllret av hästar, träd, hus, människor, skepp och hjortar lockar till tankar. Vad vill bonaderna berätta? Var är de tillverkade? Och hur kan de vara så välbevarade?
Ulla Oscarsson, som i över 30 år var utställnings- textilansvarig på Jamtli, ger här en presentation av museets främsta klenod. Text på svenska och engelska.
Författare: Ulla Oscarsson
96 sidor. Inbuden. Illustrerad. Färg. Utgiven juni 2010.
ISBN: 978-91-7948-231-2
Bonaderna från Överhogdal
Ruth Horneij tolkar i sin doktorsavhandling bonadernas bildvärld som ett förebådande av den kristna apokalypsen. Samtidigt presenteras historik och tidigare tolkningar på ett lättfattigt sätt.
Författare: Ruth Horneij
232 sidor. Inbunden. Illustrerad i färg och sv/v. Sammanfattning på engelska. Utgiven 1991
ISBN 978-91-7948-069-1
Finns även i en numrerad upplaga. Klotband med löst skyddsomslag.
Fenrisulven ränner
De märkliga vikingatida bonaderna från Överhogdal presenteras här i en ny tolkning. Författaren beskriver bonadernas historia, gör en kortfattad sammanfattning över tidigare tolkningar och presenterar sedan sin egen tolkning med utgångspunkt i Eddadikten Voluspà. Dikten, och vävarnas bildvärld berättar båda om världens undergång, Ragnarök, menar författaren.
Författare: Sture Wikman
80 sidor. Inbunden. Illustrerad i färg och sv/v. Utgiven 1996.
ISBN 978-91-7948-118-6
Överhogdalsbonaderna
Till Europas märkligaste kulturskatter hör Överhogdalsbonaderna, daterade till vikingatid. De hör därmed till de äldsta inredningsdetaljerna som bevarats till vår tid. Denna informationsskrift finns i svensk, engelsk och tysk upplaga.
Författare: Ulla Oscarsson
16 sidor. Klammerhäftad. Illustrerad i färg. Utgiven 1994
ISBN 978-91-7948-099-8 Svensk
ISBN 978-91-7948-104-9 Engelsk
ISBN 978-91-7948-105-6 Tysk
Jämten är en av landets äldsta årsböcker och sedan många år är den Jamtlis, Heimbygdas och Jämtlands läns Konstförenings årsbok.
Böckerna innehåller artiklar, ibland samlade kring ett tema och ibland fristående från varandra. Efter drygt 100 år med utgivningar innehåller Jämten en mängd kunskap om Jämtland och Härjedalens historia och kulturhistoria. Här följer en förteckning av de årgångar vi har i lager:
Jämten 2019
2019 är året då Jämtland står värd för inte bara ett, utan två, världsmästerskap. Världens ögon riktas mot alpin skidåkning i Åre och skidskytte i Östersund. Hur kunde så små orter i Norrlands inland få så stora idrottsarrangemang?
Svaret finns, som så ofta, i historien! Jämten 2019 har temat ”Bäst i världen” och handlar både om platserna och hjältarna. Läs om Åres väg från fjällby till internationell skidort, och om hur de formella och informella nätverken varit viktiga för Åres utveckling. Åre har också för egen del ett världsrekord – i OS-ansökningar! Ingen annan ort har varit med och konkurrerat om spelen så många gånger.
Östersunds relation till skidskyttet har sin egen historia – staden arrangerade faktiskt VM i skidskytte redan 1970. Hammarstrands storhetstid inom bob och rodel uppmärksammas, liksom hur Östersund och Region Jämtland-Härjedalen nu positionerar sig inom parasport och drar helt nya sorters mästerskap till regionen.
Läs också om mästersnickaren Jöns Ljungberg i Funäsdalen, om regional folktro kring björnen, om Jämtland och Härjedalens rika rockhistoria och mycket mera!
Redaktör: Charina Knutson
228 sidor, inbunden, illustrerad i färg
ISBN: 978-91-7948-259-6
ISSN: 0348-9825
Jämten 2018
Det är 300 år sedan Armfeldts dramatiska fälttåg. Att 3000 man dog på fjället vet många – men vilka blev egentligen konsekvenserna för civilbefolkningen? I Jämten 2018 får du veta vad som hände både på norsk och svensk sida. Plundring, dödsfall, sjukdom och flykt påverkade livet för alla, på de mest fruktansvärda sätt, men efter en tid vände livet tillbaka. I Jämten 2018 berättas också om själva marschen, och om hur minnet av den ska högtidlighållas. Den spännande historien bakom målningen Karl XII:s likfärd reds ut, och vi gör en rundtur i länet och letar efter konstnärliga spår av karolinerna. Nationalmuseum Jamtli invigs 2018, och bygget med sina visioner beskrivs utförligt. Mathias Johansson skriver om sina unika möten med konstnärinnan Louise Bourgeois, och en krönika ställer frågan om det jämtländska konstlivet håller på att flytta sin tyngdpunkt från Östersund till Västjämtland.
Maj Nodermann var antikvarie på Jämtlands läns museum under 1950- och 1960-talen och har gjort ovärderliga insatser för dokumentationen av jämtländskt folkliv och folkkonst.Nu, vid 92 års ålder, bidrar hon med en nyskriven artikel om Carl Hofverberg! Maj Nodermanns enastående gärning beskrivs i en egen artikel, skriven av möbelkännaren Johan Knutsson. Dessutom kan du läsa om jämtar i finska inbördeskriget, samiska kåtor och boplatser i Stortjärn och Funäsdalen, Väv-Stina i Sveg, Folke Pålsson och Ängersjöprojekten, folkskolans etableringsfas i Jämtland och Härjedalen och mycket mer!
Redaktör: Charina Knutson
192 sidor, inbunden, illustrerad i färg
ISBN: 978-91-7948-257-2
ISSN: 0348-9825
Jämten 2017 sätter fokus på flyktingfrågan
”Flyktingfrågan” säger vi, som om den är ny för vår tid. Men i själva verket har människor flytt både från och till Sverige genom hela historien. Jämten 2017 sätter fokus på flykt och ger nya perspektiv på ett dagsaktuellt ämne.
Varför öppnade svenskarna sina hem för finska krigsbarn under andra världskriget, medan dagens ensamkommande flyktingbarn hamnar på HVB-hem? Vilka livsvillkor fick 24 600 av länets invånare att faktiskt emigrera, bort från länet, runt förra sekelskiftet? Hur kunde det vara för den samiska befolkningen att plötsligt befinna sig på gränsen mellan krig och fred under Hitlertiden, och vem var egentligen Dr Hummel?
Vi tar oss tillbaka till en tid när sockengränsen var lika relevant för människor som riksgränsen, och en bonde behövde pass för att åka från Ytterberg till Stockholm.
Jämten 2017 berättar också den fantastiska historien om ÖFK:s kulturkantade väg till allsvenskan, tar tempen på länets konstliv och galleridöd, visar hur renskötseln bedrivits i de östra delarna av Jämtland, rapporterar senaste nytt från de arkeologiska utgrävningarna på Frösö kyrkogård och målar upp den hisnande släktkrönikan om bröderna Adamsson från Hällesjö.
Boken innehåller totalt 26 artiklar av olika längd.
Redaktör: Charina Knutson
208 sidor, inbunden, illustrerad i färg
ISBN: 978-91-7948-255-8
ISSN: 0348-9825
Jämten 2016
I alla tider har människor ställt till med kalas, festligheter och högtidliga firanden för att uppmärksamma viktiga händelser – både privata och offentliga. I årets Jämten får vi läsa om många olika sorters festligheter, så som hur barnkalas vuxit fram och förändrats, från tillställningar i hemmet till en business på barnvänliga platser. Eftersom militären varit viktig i länet får vi en inblick i deras fester och 1800- talets societetsfester med vackra kläder tas också upp. Till festen dricker man ofta festliga drycker. Vi har därför berättelsen om snapsvisornas utveckling. När fester sedan urartar och leder till fylleri och slagsmål finns det också spännande berättelser att lyfta fram. I Härjedalen fir-as björnfester och i Lit är förväntan stor inför bröllop och då blir svensexan och möhippan roliga inslag. Vi tar också upp den spännande berättelsen om hur ett fantastiskt arkiv byggdes upp från 1950-talet och framåt och hur detta så småningom gav upphov till den festliga drycken Sav.
Det är dock inte bara fest i årets Jämten. Här finns berättelsen om Frösöns historia, där arkeologer nyligen gjort spännande fynd som ger ny kunskap. Vi får också veta mer om folkmusikens utveckling under 1900-talets andra hälft. Naturligtvis innehåller årets Jämten också en hel del spännande konst, både kortare inblickar och mer djupgående konstnärsporträtt. Det finns alltså en stor vidd av artiklar som belyser skiftande ämnen och frågeställningar där länet speglas från många olika perspektiv.
Redaktör: Anna Hansen
192 sidor, inbunden, illustrerad i färg
ISBN: 978-91-7948-253-4
ISSN: 0348-9825
Jämten 2015
Att styra eller bli styrd? Det är frågan när Jämten den här gången sätter sökljuset på demokratifrågor. Här kan du läsa om allt från civil olydnad under 1600-talet, till det viktiga samiska landsmötet i Östersund 1918 och introducerandet av friskolor under 2000-talet. Här finns också artiklar om hur konst och mötesplatser i det offentliga rummet var tänkta att påverka demokratin, och om hur kommunreformerna ständigt ritat om det politiska landskapet i Jämtland och Härjedalen – och hur det antagligen inte är slut ännu!
Tecknaren Karl-Iwar porträtteras i en varm och välillustrerad artikel, liksom lantbrukaren Nisse Nilsson i Tuvattnet som var aktiv i att skapa den ekologiska KRAV-märkningen av livsmedel. Jämten 2015 visar helt enkelt att ”den lilla människan” inte alltid är så liten.
Redaktör: Christina Wistman
192 sidor
ISBN 978-91-7948-250-3
Jämten 2014
I årets utgåva av Jämten varvas dagsaktuella ämnen och spännande ny forskning med artiklar som särskilt fokuserar på vårt mer ”osynliga” kulturarv.
Läs mer om spåren efter dem som en gång kallades för tattare, fattiga, sinneslöa och sockenlappar samt andra fascinerande berättelser från samhällets utkanter. Lite lekfullt anknyter boken även till osynlighetstemat genom att lyfta fram gömda bildskatter, arkeologiska husoffer och modernare metoder för att tämja det okända, liksom nya tolkningar av Överhogdalsbonadernas dolda budskap.
Hela länet finns representerat i boken. Här berättas om härjedalsböndernas klädmode, turismen i Strömsund, jämtarnas deltagande i bondetåget och mycket annat. Rykande aktuella är artiklarna om mjölkbonden och framtiden och om länets hembygdsrörelse i förnyelse!
För den konstintresserade finns en rad konstpresentationer och en artikel om Rosa Taikon och hennes silversmide. Konstkrönikan blir i år extra spännande genom den nationella debatt som under året brakade lös om Vilks och den konstnärliga friheten…
Redaktör: Torgärd Notelid
192 sidor, inbunden, illustrerad i färg.
ISBN: 978-91-7948-247-3
ISSN: 0348-9825
Jämten 2013. På liv och död
Jämten 2013 är full av dramatik!
Här finns artiklar om de stora händelserna: födseln och döden. Ny forskning ger svaret på vad som kan ha legat bakom Jämtlands läns låga spädbarnsdödlighet. Två familjer har gjort olika val när de ställts inför frågan: dop eller namngivning? Läs om livets och dödens ceremonier bland länets växande muslimska befolkning, och om design och självförverkligande av sig själv in i det sista, vid begravningen och på kyrkogården.
Men Jämten handlar också om livsvillkor och överlevnad på andra sätt. Läs om barns arbete på 1600- och 1700-talet, om sydsamiskans möjlighet att överleva som språk och om de kvinnliga hjältinnorna under beredskapstiden. Och hur är det egentligen med vindkraften – är den slutet eller framtiden för svensk glesbygd?
Missa heller inte artiklarna om dold konst på länets kraftstationer, om återbegravningen av ett samiskt skelett i Gransjön och om det märkliga arvet efter konstnären Karl Bertil Nilsson.
Redaktör: Charina Knutson
192 sidor, fyrfärg, inbunden.
ISBN: 978-91-7948-240-4
ISSN: 0348-9825.
Länk till ÖP:s artikel om Jämten 2013 >>
Länk till LT:s artikel om Jämten 2013 >>
Jämten 2012. Det moderna samhället
Under 1960- och 1970-talen förvandlades Sverige. Hemmafruar gick ut i arbetslivet, hemmabarn blev dagisungar, naturmaterial byttes mot plast. Det var en tid av oljekris, industritillväxt, proteströrelser och en häpnadsväckande utveckling inom media, musik, mode, sport och konst.
Jämten 2012 handlar om hur Jämtland och Härjedalen blev en del av det moderna samhället. Vi får veta hur det gick till när punken kom till Östersund, hur folket fick en röst i lokal radio och TV, och hur Åre fick sitt stora genombrott som turistort. Vi får läsa om hur det gick till när Föllingegården blev ett rikskänt hälsohem och hur Åsarna blev ”guldbyn”. Vi får också veta mer om de stora konsthändelserna i länet under 1970-talet – till exempel hur det var med den sjunkna tärningen utanför Länsbiblioteket.
Jämten 2012 är också kryddad med några specialskriva artiklar om händelser utanför länet. Läs till exempel historien om Sveriges mest älskade barnprogram genom tiderna, Fem myror är fler än fyra elefanter! Eller om plasten som symbol för det moderna samhället.
Det är berättelser om en tid långt borta och nära. Det är Jämten 2012!
Temaredaktör: Anna Hansen
192 sidor. Färg.
ISBN-nr: 978-91-7948-236-7
Jämten 2011. Kreativa traditioner – mat med historia
En matresa i Jämtland och Härjedalen är en lustfylld upplevelse. Skickliga mathantverkare tillverkar ostar, bröd, charkuterier och drycker som erövrar det ena priset efter det andra.
Årsboken Jämten 2011 ger en smakfylld inblick i den regionala matkulturen idag och förr i tiden. Här finns en rad artiklar av olika skribenter, som var och en är specialist inom sitt område. Läs om gamla tiders traditionella mat i bondehem och samevisten – specialitéer som soltorkat älgkött, gravad sik, praktiskt säckbröd, syrlig tjockmjölk, pickebröd, vällagrad fäbodost och näringsrik renost. Men också om hur gamla mattraditioner stöps om till produkter för vår tid av kreativa jämtar och härjedalingar.
Temaredaktör: Ove Hemmendorff
192 sidor. Färg. December 2010.
ISBN 978-91-7948-234-3
Jämten 2010. Vikingatida spår
Runt omkring oss finns spår som leder tusen år tillbaka – tatueringar, berättelser, konst och livsåskådning som på olika sätt hämtat inspiration från vikingatiden. Och så finns Överhogdalsbonaderna – de unika och gåtfulla vävarna som hittades i en kyrkbod för hundra år sedan. Hur såg deras tid ut?
I boken nystas i några av trådarna som leder oss mellan nutid och vikingatid. Från blot på Frösön för över tusen år sedan, till fornnordiska förebilder bland föreningar under 1800-talet och till asatro i dag. En av trådarna leder till Gamla stans tunnelbanestation där motiven från Överhogdalsbonaderna gjutna i betong möter storstadens stressiga vardag.
192 sidor. Färg. December 2009.
ISBN 978-91-7948-227-5
Jämten 2009. Alces, alces – älskade älg
184 sidor. Färg.
ISBN 978-91-7948-221-3
Jämten 2008 – minitema semester
192 sidor. Färg och sv/v.
ISBN 978-91-7948-212-1
Jämten 2007 – minitema idrott
ISBN 978-91-7948-206-0
Jämten 2006 – minitema in- och utflyttning
ISBN 978-91-7948-202-2
Jämten 2005 – minitema unionsupplösningen
ISBN 978-91-7948-193-3
Jämten 2004
ISBN 978-91-7948-188-9
Jämten 2003
ISBN 978-91-7948-180-3
Jämten 2002 – minitema byggnadsvård
ISBN 978-91-7948-174-2
Jämten 2001
ISBN 978-91-7948-168-1
Jämten 2000 – minitema barn och historia
ISBN 978-91-7948-159-9
Jämten 1999 – minitema framtidstro
ISBN 978-7948-148-3
Jämten 1998
ISBN 978-91-7948-138-4
Jämten 1997
ISBN 978-91-7948-126-1
Jämten 1996
ISBN 978-91-7948-116-2
Jämten 1995
ISBN 978-91-7948-107-0
Jämten 1992
ISBN 978-91-7948-079-0
Jämten 1991
ISBN 978-91-7948-058-5
Jämten 1990
ISBN 978-91-7948-037-0
Jämten 1989
ISBN 978-91-7948-019-6
Jämten 1988
ISBN 978-91-7948-008-0
Jämten 1987
Jämten 1986
Jämten 1985
Jämten 1984
Jämten 1983
Jämten 1982
Jämten 1981
Jämten 1980
Jämten 1979
Jämten 1977
Jämten 1975/76
Jämten 1974
Jämten 1973
Jämten 1971
Jämten 1970
Jämten 1967
Jämten 1966
Jämten 1965
Jämten 1964
Jämten 1962
Jämten 1961
Jämten 1960
Jämten 1959
Jämten 1958
Jämten 1957
Jämten 1956
Jämten 1955
Jämten 1954
Jämten 1953
Jämten 1944
Jämten 1943
Jämten 1942
Jämten 1938
Jämten 1937
Jämten 1935
Jämten 1930
Jämten 1913 faksimilutgåva
ISBN 978-91-7948-143-8
Jämten 1912 faksimilutgåva
ISBN 978-91-7948-050-9
Jämten 1911 faksimilutgåva
Jämten 1910 faksimilutgåva
Jämten 1908 faksimilutgåva
Jämten och Fornvårdaren
Personregister till 1906–1986
Jämten
Register till 1906, 1908–1979
ISBN 978-91-7948-023-3
Fornvårdaren är Jamtli Förlags serie för vetenskapliga och forskningsinriktade texter. Det finns en lång tradition av att ge ut böcker på Jamtli och denna series första skrift utkom på 1920-talet. Vissa böcker är antologier. ISSN: 0347-5131.
Sotdalarna – En bok om järnframställning i Härjedalen
Fornvårdaren 42
(red. Kristina Jonsson & Karl-Johan Olofsson, Jamtli förlag 2023)
Denna bok beskriver resultaten av ett forskningsprojekt, ”Medeltida järnhantering i Härjedalen”, som arkeologerna på Jamtli (länsmuseet i Jämtlands län) bedrivit mellan 2018 och 2023. Projektet fokuserade på ett område i den sydöstra delen av Härjedalens kommun, i Härjedalens och Hälsinglands landskap, där Jamtli tidigare hade utfört en fornminnesinventering. Syftet med projektet var att studera järnhanteringens tidsmässiga utveckling och utbredning, för att kunna påvisa järnets betydelse för den berörda bygden under framför allt medeltid och framåt. Hur mycket kol och järn har man egentligen framställt? Har järnproduktionen varit den styrande faktorn för var man har bosatt sig, eller har den utvecklats i anslutning till redan befintliga gårdar och byar?
ISBN: 978-91-7948-270-1
Nordic Figurations of Volunteering
Fornvårdaren 41
(red. Tine Fristrup/Nordiskt centrum för kulturarvspedagogik), Jamtli förlag 2022)
Publikationen fokuserar på professionaliseringen av frivilligsektorn. En unik samling artiklar av författare engagerade i att utforska och förbättra vår förståelse för volontärarbete i Norden inom områden som idrott, socialt arbete och kulturarv.
ISBN: 978-91-7948-267-1
Museet som ett socialt rum och en plats för lärande
Fornvårdaren 40
Hur skapas rum på museer som uppmuntrar till och stimulerar social interaktion? Vad lär sig en besökare via den sociala interaktionen? Vilka metoder kan användas för utvärdera sociala rum och de effekter som kan uppnås med en socialt stimulerande miljö? I projektet lncreased Learning Through Social Spaces, som finansierats av Nordplus Adult under 2018-2021, har partners från Sverige, Norge och Danmark undersökt just de sociala dimensionerna av museiupplevelsen i mer detalj, och i den här volymen presenterar vi några av de resultat som vi har kommit fram till.
I projektet har vi undersökt hur man skapar, använder och utvärderar sociala rum på museer, och vi har genomfört en rad undersökningar på museer i Sverige, Norge och Danmark där vi har samlat in ett empiriskt material som vi utgår ifrån i våra analyser och reflektioner. Projektet leds av Regionmuseet Skåne, och övriga projektpartners är Den Gamle By, Nordiskt Centrum för Kulturarvspedagogik och Universitetet i sydöstra Norge. Denna bok bör ses som inspirerande material för alla som vill arbeta med detta ämne.
ISBN: 78-91-7948-264-0
Museums and Education in the North
Fornvårdaren 39
The transformation of museums and education in the north meets the contemporary political agenda on Lifelong Learning and the implementation of the 21st Century Skills Framework and emphasise a neo-liberalisation of cultural and educational politics in the Nordic countries. The Nordic foundation on democracy establishes a fundamental backdrop for a necessary recalling of cultural and educational purposes as the Nordic dimension begins to dissolve due to the exchange of transnational and more isomorphic co-productive arrangements.
In Finland, they have reformed their educational system with an emphasis on content rather than outcomes and the essential distinction between “matter and
meaning” has been revitalised as it used to dominate educational and cultural settings in the Nordic countries. The shift towards outcomes in Scandinavia
establishes both (old) barriers to and (new) possibilities for collaboration between Museums and Education in the North.
The project Museums and Education in the North (2017-2020) is funded by the Nordic Culture Fund and the Nordic Culture Point and managed by The
Nordic Centre for Heritage Learning and Creativity (NCK) in Östersund, Sweden. In collaboration with partners from four Nordic countries, Sweden, Denmark, Norway and Finland, the purpose, pedagogy and performance of the national initiatives become the backdrop for further discussions regarding possibilities for and barriers to collaboration between cultural and educational settings in the North.
ISBN: 13: 978-91-7948-262-6
Socially Engaged Practices in Museums and Archives
Fornvårdaren 38
In the late 1980s and early 1990s, a neoliberal turn in economic policy involved an attack on the welfare state in general and the public sector in particular. In this context, the efforts of the public funded museums and archives have gradually undergone radical changes and forced its professionals to shift their attention from the collections to the visitors.
The publication that you are about to read is in many ways an attempt to demonstrate how far museums and archives have advanced in the direction of a new museological. The paradigmatic turn towards “a new museology” can be grounded in the rise of a learning regime in Europe from the 1960s and onwards and unfolds a discourse around the social and political efforts of museums, encouraging a growing emphasis on collaboration between museums and communities. The societal impact in museums is also evident in archives even though archives tent to have an explicit focus on accessibility following the digitalisation efforts in archives to turn access into learning.
The contributions in this publication demonstrate both the limitations and the opportunities that exist within museums and archives for the creation and unlocking of new approaches and practices within the cultural heritage sector as a whole, and how these opportunities and limitations work out when implemented as socially engaged practices in museums and archives.
ISBN: 78-91-7948-260-2
Implementing Heritage Learning Outcomes
Fornvårdaren 37
Among cultural heritage institutions, it has been known for a long time that museums and archives encourage learning and promote well-being. It is today widely accepted that learning through cultural experiences can develop and enhance creative, personal and interpersonal skills, but how can these learning activities be more adequately described? How can cultural heritage institutions be utilised and assessed by visitors, people in training at the institutions, policy makers, and other stakeholders? One way of ensuring that these organisations reach their full potential is through the use of the Heritage Learning Outcomes, a method and framework for planning and evaluation and also a way of communicating the relevance of learning experiences. This book is the result of the project “Implementing Heritage Learning Outcomes in the Nordic and Baltic Area” funded by Nordplus Adult. It describes the Heritage Learning Framework and gives ideas, inspiration and examples of how the Heritage Learning Outcomes can be used, in particular by museums and archives, in order to increase their relevance to individuals and to society.
ISBN 978-91-7948-252-7
ISSN 0347-5131
108 pages
Museerna och skapande skola – en omtolkad kultursatsning
Fornvårdaren 36
När Skapande skola initierades av alliansregeringen 2007, gjordes delar av museernas programverksamhet beroende av skolan. Tillspetsat kan man säga att museerna förväntades producera upplevelser med skolhuvudmännen som uppdragsgivare. I den här boken undersöks hur denna speciella konstruktion påverkat relationen mellan skolan och museerna, i synnerhet med tanke på samtida krav om reform av skolans verksamhet.
Skapande skola genomlyses utifrån en rad olika perspektiv men med relationen mellan skolan och museerna i centrum. Läsaren ges en inblick i politiken och får veta mer om de internationella förlagorna till den svenska Skapande skolasatsningen. Här ger också museipedagoger, lärare och elever sin bild av samverkan och dess resultat.
Samtliga texter bygger på undersökningar som genomförts inom ramen för projektet Skolan och museerna. Projektet pågick mellan 2011 och 2014 och finansierades av Kulturrådet. I projektet deltog Linnéuniversitetet, Jamtli, Historiska museet, Sörmlands museum, Kalmar läns museum, Malmö museer och NCK.
ISBN 978-91-7948-251-0
ISSN 0347-5131
128 sidor
Illustrerad i färg
Häftad
Gemensamt och angeläget – om det offentligas kulturarv
Fornvårdaren 35
Under 1900-talet har det skett stora förändringar i omhändertagandet av äldre, barn och sjuka. Från att ha varit familjens eller socknens uppgift övertog kommuner allt mer ansvar och byggde upp en allt större organisation kring detta. Ett välfärdssamhälle växte fram där offentliga institutioner var en central del. Detta medförde ett omfattande byggande för att härbärgera de nya funktionerna. I denna bok står de offentliga byggnaderna i kommunerna Stugun och Föllinge i centrum, som exempel på den utveckling som skedde. Undersökningen berör de olika mekanismer på lokal, kommunal och nationell nivå som ligger bakom byggandet och den offentliga sektorns framväxt. Studien ger därmed insikter om en del av samhällsförändringarna som inte tidigare uppmärksammats.
Redaktör: Anna Hansen
144 sidor.
ISBN: 987-91-7948-249-7
Creativity, lifelong learning and the aging population
Fornvårdaren 34
In nine exciting articles researchers from around Europe give their perspective on creativity and learning for an aging population. There is an increase in the number of older adults and they should be seen as an important target group for the cultural heritage sector. This is a group that need learning opportunities and creative challenges. By engaging in cultural heritage activities older adults can gain empowerment, discover new creative sides of themselves and improve their health. The articles in this volume show that across Europe, where good practices and experiences are shared, new and creative approaches are developed and innovative research conducted.
Redaktör: Anna Hansen
Utgiven 2013
Antal sidor: 176. Färg.
ISBN 978-91-7948-246-6
ISSN 0347-5131
Ytterhogdal – en gränsbygd
Fornvårdaren 33
Ytterhogdal ligger mitt i Sverige och har varit en gränsbygd sedan medeltiden. Här möts fem olika landskap och en gång gick riksgränsen mot Norge rakt genom bygden. Ytterhogdal omges av skogsmark och ligger avlägset från större orter, men har ändå inte varit isolerat. Skogsbönderna bedrev handel och hade ibland långväga kontakter. En viktig förutsättning för både överlevnad och handel var utmarksnäringar som jakt, järnframställning och fäbodbruk.
I denna bok berättas Ytterhogdals historia från medeltiden fram till 1850, med utmarksbruket i fokus. Författaren visar hur utmarksnäringarna satte sina spår i landskapet – spår som finns kvar än idag i form av äldre vägar och fornlämningar. I boken kan du även läsa om Ytterhogdals medeltida kyrka, se fotografier från förr och läsa brev från medeltidens hogdalsbor.
Författare: Karin Preusler
Utgivningsår: 2013
Sidor: 174
ISBN: 978-91-7948-242-8
ISSN: 0347-5131
Människor i vikingatidens Mittnorden
Fornvårdaren 32
Slut i lager!
Heritage, Regional Development and Social Cohesion
Fornvårdaren 31
I juni 2010 stod NCK och Jamtli som värd för PASCALs 8:e internationella konferens. Konferensen bjöd på spännande föredrag av talare från hela världen. Dessa har nu samlats i en volym, Heritage, Regional Development and Social Cohesion.
Bland författarna återfinns Mark O’Neill, Margeritha Sani, Sofia Kling, Anna Hansen, Anita Synnestvedt, Lillian Rathje, Catarina Lundström & Wilhelm Skoglund, Cecilia Rodéhn, Teréz Kleisz & Balázs Németh, Verne Harris, Darlene Clover, Metka Fujs, Henrik Zipsane, Robert Hamilton& Lynette Jordan, Patricia Lopez-Rodriguez & Rudolfo De la Torre.
Redaktörer/editors: Peter Kearns, Sofia Kling och Christina Wistman.
222 sidor. Sv/v. Text på engelska. Utgiven 2011.
ISBN: 978-91-7948-235-0
On the Future of Open Air Museums
Fornvårdaren 30
Redaktörer/editors: Henrik Zipsane och Inger Jensen.
Medverkande författare: Morten Bing, Thomas Bloch Ravn, John Caramia Jr, Thomas Hylland Eriksen, Inger Jensen, Jeremy Johnson, Eva Kron & Cortina Lange, Debra Reid, Sten Rentzhog, Inger Tolstrup, Jan Vaessen.
146 sidor. Sv/v. Utgiven 2008.
ISBN 978-91-7948-213-8
Friluftsmuseer, kulturarv och lärande
Fornvårdaren 29
Redaktör: Mikael Eivergård
Medverkande författare: Peter Aronsson, John Brattmyhr, Søren Ehlers, Magnus Ericsson,
Lena Nygårds,Sten Rentzhog, Erika Sandström, Marianne Strandin, Henrik Zipsane, Christer Öhman.
ISBN 978-91-7948-207-7
112 sidor. Sv/v. Utgiven 2007.
Kulturarv och historiebruk
Fornvårdaren 28
Redaktör: Mikael Eivergård
Medverkande författare: Mikael Eivergård, Catarina Lundström, Maria Möller, Karl-Johan Olofsson, Henrik Zipsane.
ISBN 978-91-7948-198-1
168 sidor. Sv/v. Utgiven 2005.
Krutrök över Jämtland skansarnas intressanta historia
Fornvårdaren 27
Författare: Erik J Bergström
ISBN 978-91-7948-170-4
160 sidor, Fäg och sv/v. Utgiven 2001.
Sankt Göran i Kinderåsen
Fornvårdaren 26
Författare: Maj Nodermann
ISBN 978-91-7948-098-1
48 sidor, Färg och sv/v. Utgiven 1994.
Svenskt eller danskt
Kyrklig inredningskonst i Jämtland 1520–1720
Fornvårdaren 25
Författare: Ingrid Telhammer
ISBN 978-91-7948-083-7
249 sidor. Färg och sv/v. Utgiven 1992.
Arkeologi i fjäll, skog och bygd
Del 2, järnålder–medeltid
Fornvårdaren 24
Redaktör: Ove Hemmendorff
ISBN 978-91-7948-032-5
186 sidor. Sv/v. Utgiven 1989.
Arkeologi i fjäll, skog och bygd
Del 1, Stenålder – tidig järnålder
Fornvårdaren 23
Författare: Ove Hemmendorff
ISBN 978-91-7948-031-4
176 sidor. Sv/v. Utgiven 1989.
Guld och gröna skogar
Fornvårdaren 22
Författare: Olle Edqvist
ISBN 978-91-7948-024-0
112 sidor. Sv/v. Utgiven 1989.
Levangermarknaden
Fornvårdaren 21
Författare: Einar Sandvik
136 sidor. Sv/v. Utgiven 1987.
ISBN 978-91-7948-002-8
Resenärer i Härjedalen fram till 1924
Fornvårdaren 16
Författare: Carin Maria Rasa
40 sidor. Sv/v.
Resenärer i Jämtland fram till 1914
Fornvårdaren 15
Författare: Carl Erik Olsson
Jamtli publishes books about history, cultural heritage and learning. Some of the titles are translated into English. You can purchase your books in Jamtli Shop, or place an order to forlaget@jamtli.com
Digital pedagogy at museums for increased participation and co-creation – a handbook för museum professionals
This book is directed toward museum professionals who want to expand and innovate their work in outreach through digital means. Learning, participation, and co-creation are central concepts in the book. The book is relevant for people holding different capacities at the museum: especially museum educators, exhibition producers, communicators, and museum directors. This does not mean that only museum professionals would find the book useful. What works in a museum context can often be adjusted to other contexts as well. Everyone is welcome to read the book and hopefully find inspiration and new perspectives.
The purpose of the book is to provide food for thought in how to work with digital tools in outreach, and on occasion, to challenge old ways of working and thinking in museums. It is most often the capacity to imagine how to do things differently, rather than the limitations of the technology per se, that poses the greatest challenge to museums in an increasingly digital, or even postdigital, society. Focus will primarily be on how digital technology can help museum professionals stimulate active participation and co-creation with an audience. We do not only address completely online pedagogical programs, but we are also looking at how the digital can enhance the outcome and offer a new pedagogy in the museum – a (post)digital pedagogy.
Writer: Gustav Wollentz
ISBN 978-91-7948-275-5
Download the book for free here (pdf)
The Carolean death march
The Swedish king, King Karl XII was dead and the Jämtland army retreating back to Sweden after the attempted siege of Trondheim. The route home took them across the Sylarnafjällen massif. For some 3 000 soldiers the four month campaign ended at New Year 1718–19. The snowstorm took their lives.
This is the story of the campaign. Why the attack on Trondheim? What happened in the Norwegian countryside when 10 000 Swedish soldiers needed provisions? What happened to the soldiers who actually survived?
Here is the story about Armfeldt’s Caroleans.
ISBN 978-91-7948-254-1
40 pages.
Implementing Heritage Learning Outcomes
Fornvårdaren 37
Among cultural heritage institutions, it has been known for a long time that museums and archives encourage learning and promote well-being. It is today widely accepted that learning through cultural experiences can develop and enhance creative, personal and interpersonal skills, but how can these learning activities be more adequately described? How can cultural heritage institutions be utilised and assessed by visitors, people in training at the institutions, policy makers, and other stakeholders? One way of ensuring that these organisations reach their full potential is through the use of the Heritage Learning Outcomes, a method and framework for planning and evaluation and also a way of communicating the relevance of learning experiences. This book is the result of the project “Implementing Heritage Learning Outcomes in the Nordic and Baltic Area” funded by Nordplus Adult. It describes the Heritage Learning Framework and gives ideas, inspiration and examples of how the Heritage Learning Outcomes can be used, in particular by museums and archives, in order to increase their relevance to individuals and to society.
ISBN 978-91-7948-252-7
ISSN 0347-5131
108 pages
Creativity, lifelong learning and the aging population
Fornvårdaren 34
In nine exciting articles researchers from around Europe give their perspective on creativity and learning for an aging population. There is an increase in the number of older adults and they should be seen as an important target group for the cultural heritage sector. This is a group that need learning opportunities and creative challenges. By engaging in cultural heritage activities older adults can gain empowerment, discover new creative sides of themselves and improve their health. The articles in this volume show that across Europe, where good practices and experiences are shared, new and creative approaches are developed and innovative research conducted.
Editor: Anna Hansen
Published 2013
176 pages.
ISBN 978-91-7948-246-6
ISSN 0347-5131
Heritage, Regional Development and Social Cohesion
Fornvårdaren 31
Cultural institutions, such as museums, often stand at the intersection of competing values and stories so that their role in learning throughout life, progressing social agendas, and building cohesive communities is an important one, and likely to be increasingly important into the future. In this context, the PASCAL Östersund Conference held in June 2010 in the Jämtland region of Sweden provides multiple perspectives on the role of heritage and heritage learning in 21st century society.
The 8th International PASCAL Observatory Conference in Östersund, Sweden, was organized jointly by the Jämtland County Museum, Jamtli, and The Nordic Centre of Heritage Learning, NCK. NCK is a Nordic collaborative initiative for creative research and experimental method development within the field of cultural heritage learning. NCK was founded in 2005 by the Regional State Archives in Östersund, the Popular Movement Archive in Jämtland County and Jamtli.
Editors: Peter Kearns, Sofia Kling och Christina Wistman.
222 pages. Published 2011.
ISBN: 978-91-7948-235-0
The enigmatic Överhogdal tapestries/De gåtfulla Överhogdalsbonaderna
The enigmatic Överhogdal tapestries are one of Europe´s great textile treasures. The picture narratives, nearly a thousand years old, were created during the transition period when paganism gave way to Christianity. The tapestries were discovered in 1910 in the village of Överhogdal in Härjedalen, the least populated forest region of Sweden.
The tapestries are in surprisingly good condition with figures in glowing red and deepest blue. A multitude of horses, trees, houses, people, ships and deer invite reflection. What is the story told by the tapestries? Where were they made? How come they are so well preserved?
Ulla Oscarsson, for 30 years responible for exhhibitions and textiels at Jamtli, is here introducing the museum´s foremost treasure.
Writer: Ulla Oscarsson
ISBN: 978-91-7948-231-2
96 pages. Publisched June 2010.
Jämtland
En fotobok / In pictures / Eine Bilderreise
92 pages. Published 2010.
ISBN 978-91-7948-230-5
The heart of Härjedalen SONFJÄLLET national park since 1909
Sonfjället National Park was founded in 1909 and was one of the first national parks, both in Sweden and in Europe. Sonfjället National Park represents one of the finest areas of Swedish natural beauty. Even though this year, 2009, marks one hundred years since the national park was created, the purpose behind the national park is more relevant than ever. Sonfjället was chosen because its “natural state” was deemed to be particularly suitable for studying the effects of climate change on the tree line.
In many ways, Sonfjället is a unique and diverse area. It is an aesthetically appealing mountain that has a great influence on the surrounding landscape. Whilst we want to use words and pictures to demonstrate how fantastic Sonfjället and the national park are, we also want to convey a sense of the powerful attraction that Sonfjället always seems to have exerted on the people close to it. Naturally, it’s just not possible to describe everything – some things simply have to be experienced for themselves.
Welcome to this book about Sonfjället – the heart of Härjedalen.
Editor: Lisa Öberg
ISBN 978-91-7948-224-4
Images of Åre/ Bilder av Åre
Åre is an international winter sports arena an all-year tourist resort. Åre has seen more travellers than any other fells area. Ever since the 188os, the village, the people, its buildings and the landscape have been documented by various photographers. The unique photographs in this book depict the tourism and development in Åre over more than a century; the history of the farming village on the slopes of Åreskutan that grows into an international alpine arena – images of Åre.
Editor: Jörgen Vikström
ISBN 978-91-7948-204-6
172 pages. 2008.
Reminiscence in open air museum
Results from the Erasmus+ project Active Ageing and Heritage in Adult Learning
Open air museums provide unique opportunities to work with reminiscence for people with dementia. By providing a whole setting of an outdoor area, a house or a flat fully equipped with furniture and objects that can be used, all senses are activated. This book is based on the findings from the EU-funded project Active ageing and Heritage in Adult learning where five open air museums and three universities worked together to develop and evaluate reminiscence activities for people with dementia. There are also useful guidelines for other cultural heritage organisations wishing to work with reminiscence activities, as well as suggested course curriculums for providing learning opportunities for relatives or professional carers.
This is a report from the Active Ageing and Heritage in Adult Learning project (2014–2017) funded by Erasmus+.
Editor: Anna Hansen, Jamtli
80 pages.
ISBN 978-91-7948-258-9
Samefotografen Nils Thomasson
In many respects Nils Thomasson (1880-1975) was a pioneer among his people – the Sami. As a photographer his work is impressive. For fifty years he photographed the county of Jämtland and its inhabitants.
He also documented the nascent tourist indusry in, primarily, the Åre area and the lives of farmers and workers. Innumereable people, Sami and others, came to his studio to have their portraits teken.
Editor: John E Utsi
124 pages. Black/white. Publisched 1997.
ISBN 978-91-7948-135-3
On the Future of Open Air Museums
Fornvårdaren 30
The ideas and beliefs behind the Open Air Museums have developed under more than a century. At the same time most people would probably recognise the core of the concept even if they could make a time travel back to the very first museums of the kind in the 1890s. In April 2007 leading staff members from Open Air Museums all over the world met at Skansen in Stockholm for discussions about the future of this very special kind of museum. This anthology captures the main questions which were discussed through the papers presented at the conference.
Editor: Henrik Zipsane och Inger Jensen146 pages. Black/white. April 2008.
ISBN 978-91-7948-213-8
Open air museums – the history and future of a visionary idea
This is the first comprehensive history of open air museums worldwide! It will be indispensable reading for people concerned with such museums, whether they be staff, board members, students, or university departments where museum studies are undertaken.
”Open air museums – or outdoor museums – are marvellous. They are versatile cultrual institutions, educational centres and tourist attratctions, with a potential far greater than most people imagine,” Sten Rentzhog writes in the introduction to this book.
Writer: Sten Rentzhog
ISBN 978-91-7948-208-4
530 pages.
The Överhogdal Weaves 1,000-year-old textiles
The Överhogdal weaves are some of Europe´s most fascinating cultural treasures. Scientific dating places them in Viking period and thus they form some of the oldest decorative textiles surviving to our time.
Editor: Ulla Andersson. Compiled by Ulla Oscarsson
Booklet, 16 pages. 1994.
ISBN:978-91-7948-104-9
Jamtli Förlag
Jamtli har en lång tradition av att ge ut böcker. Vår årsbok Jämten har utkommit i över 100 år! Varje år produceras titlar om varierande ämnen som rör Jämtland och Härjedalen.
Vill du beställa böcker?
Våra böcker finns i Jamtli Butik, i bokhandeln och hos återförsäljare i hela landet.
Jamtli Butik kan även skicka våra böcker mot postförskott. Postens avgifter samt expeditionsavgift tillkommer. Beställ hos forlaget@jamtli.com
Vill du bli återförsäljare av våra böcker och vykort?
Vi har förlagsnettopriser för återförsäljare. För information och prislista,
eller om du vill bli återförsäljare av våra böcker och vykort,
kontakta forlaget@jamtli.com
Har du ett manus som kan intressera oss?
Kontakta forlaget@jamtli.com
Vi ansvarar ej för insänt material som inte är beställt. Ta gärna kontakt med oss innan du skickar manus eller bilder.