Hoppa till innehåll

Julmarknad på Jamtli

6–8 december 2024

 

Julen börjar med Julmarknad på Jamtli! Kom i julstämning bland historiska gårdar och med nära 200 lokala hantverkare på plats. Alltid fredag–söndag andra advent.

 

Det är något särskilt med andra advent och julmarknaden på Jamtli som varje år lockar var och varannan jämte, härjedaling och många långväga tillresta till Östersund. Varje år räknas drygt 22 000 besökare komma till Jamtlis julmarknad under tre intensiva dagar.

 

Det går bra att ha med sig väska och ryggsäck under marknaden, det är alltså inget väskförbud.

 

 

""

 

Kom i julstämning bland historiska gårdar och sprakande eldar

På Julmarknad på Jamtli får du en genuin upplevelse samtidigt som du kan göra dina inköp av julklappar och läckerheter till julbordet. Unika lokala hantverkare inom slöjd, hantverk och mathantverk från Jämtland Härjedalen är själva grunden till marknaden. 

 

Här finns också historiska gårdar, sprakande eldar, körsång, julpyssel, hundspann, häst och släde och naturligtvis en alldeles egen tomte.

 

Nära 200 utställare 

Nära 200 utställare säljer en överväldigande variation av lokalproducerad mat och lokalt hantverk. Stickade sockor, fantasifulla mössor, smarta träredskap, flygande kor, tovade sittunderlag, rökta korvar, gravade fiskar och lagrade ostar. Här är det lätt att hitta julklappar, presenter och delikatesser till kommande julbord. Här kan du se årets alla utställare på en karta. Tryck på de blå små markeringarna så kommer information om utställaren.

 

Att gå runt bland stånden och möta alla hantverkare är en upplevelse i sig.  Att få höra berättelserna och inspirationen till hantverket bland juliga dofter i miljöer med sekelskifteskänsla, det är det som är den stora charmen med marknaden!

 

""

 

Mer än en vanlig marknad

Under Julmarknad på Jamtli händer det någonting i varje hörn. Barn som vuxen, ung som gammal, här finns någonting för dig!

 

Jamtli-Tomten
Dans kring granen, julvandring, ponnyridning och slädturer. I Lillhärdalsgården, Tomtens gård, hälsar du på hos Jamtli-Tomten och Tomtemor! Här skriver barnen sina önskelistor och lämnar till tomten. Kanske träffar du även julbocken här. Intill finns Tomtens ponnyhästar och det goda julfikat. Här dansas det till Lindqvistarna runt granen och du kan följa med på en vandring ”I Gårdstomtens spår” för att lära dig mer om den traditionella gårdstomten.

 

Slädturer och hundspann

Välkommen att åka släde efter nordsvenska hästar vid Hovparken. Vid Milkoland kan du följa med på en fartfylld tur med ivriga draghundar.

 

Jultraditioner från förr anno 1895

I Näsgården julstökar pigorna och husmor som allra bäst inför julen. I Bakstugan bakas och gräddas tunnbröd.

 

Baka Fjöse – där mat och människor möts

Unna dig en paus, något gott att äta och något värmande att dricka. Smaker från fjäll, skog och sjö. Julmarknad på Jamtli erbjuder en mötesplats med sprakande eldar, mat från regionen, värmande drycker eller bara någonstans att vila benen. Öl- och vinrättigheter.

 

Ung Företagsamhet – Jämtland

Unga Jämtlandsföretagare under utbildning säljer och visar upp sina projektidéer och produkter. Plats: Lindqvisten.

 

Nyhet – Författarfanfar!

Under 2024 har vi fått uppleva många framgångsrika författare från länet. Det vill vi uppmärksamma genom en författarfanfar! under årets Julmarknad på Jamtli. Ett julklappstips är att passa på att få de böcker ni köper signerade.

Visa mer

 

I Macken 1956 träffar ni anrika Jengel Förlag. Jengel Förlags böcker har mestadels en koppling till Jämtland Härjedalen. Antingen härstammar författaren från Jämtlands län, eller bor och verkar här, eller har skrivit ett manus där handlingen är förlagd till länet. Och i Hackåsateljén finns Jämtlands Motorklubb (JMK) som säljer sin Jubileumsbok 100 år.

 

JMK fyller 2024 100 år och har tagit fram en jubileumsbok över verksamheten sedan starten. Det är 16 personer som bidragit med artiklar till boken. I arbetet har de fått stor hjälp av Jamtli Bildbyrå och RF-SISU med bildmaterialet.

 

Förutom dessa kan vi i år lyfta fram följande lokala författare:

 

Torbjörn Ohlsson och hans bok Bondeplågaren
”Bondeplågaren” är en historisk roman som utspelar sig på 1600- och 1700-talet. Huvudpersonen växer upp i Värmland och kommer via olika tjänster i Stockholm till Jämtland, där han först hamnar på Frösön. Han blir soldat och deltar i flera krig. Han hamnar så småningom som länsman i Ragunda, där han blir illa omtyckt. Förmodligen krigsskadad och alkoholiserad ställs han ofta inför rätta för bl.a. våld och hot mot bönderna i området. Boken inleds med att huvudpersonens far mördas i Värmland.

 

Torbjörn har tidigare skrivit romaner som utspelar sig i bankvärlden, varav ”Girighet eller Makt” kommer att finnas till försäljning, liksom en bok som heter ”Bortvald.” Den utspelar sig på en arbetsplats där huvudpersonen utsätts för kränkande särbehandling. Tyvärr en väldigt aktuell bok.

 

Torbjörn Ohlsson, bor på Frösön och är uppväxt i Ragunda. Han har ett långt förflutet från bankvärlden.

 

Plats: Milkoland.

 

Ulla Brännström-Englsperger och hennes bok Stå på egna ben

Johan och Augusta har bildat familj. De lever efter sina ideal och drömmar. Johan glöder för fackföreningens utveckling. Augusta för kvinnors rösträtt och sociala trygghet. De trotsar storstrejken, en hungersnöd och en svår olycka. När den fjärde flickan föds inträffar det som inte får hända…Stå på egna ben” är tredje delen i en trilogi som började med ”Har man inte folk så tar man finnar”. Del två i trilogin heter ”Hon är ändå bara flicka”.

 

Ulla Brännström-Englsperger är född och uppvuxen i Boden och nu pensionerad lärare. Sedan många år är hon bosatt i Östersund. Med den självbiografiska boken ”Vem har sagt att allt ska vara roligt” debuterade hon som författare.

 

Plats: Milkoland.

 

Daniel Krell och hans bok Tant Fröken och råbarnen

”Tant Fröken och råbarnen” handlar om en dysfunktionell klass bestående av förvildade ”råbarn” som är totalt ointresserade av att sitta still, lyssna, lyda och lära sig. En genuint ogullig och lite provocerande barn- och ungdomsbok som lyfter fram de där barnen som annars inte syns så mycket i den traditionella barnlitteraturen – barnen som är dryga, kladdiga, lata och skiter i allt. Målgruppen är barn i åldern 9–12 år samt barnsliga vuxna med självdistans. Här finns inget budskap, inget lärande, och ingen eftertanke. Den här boken ska enbart underhålla.

 

Daniel Krell är född 1982 och bosatt på Frösön. Han står med ena benet i grå offentlig förvaltning och det andra benet i färgglad och urflippad barnlitteratur, inom vilken han debuterade som författare under 2024.

 

Plats: Hackåsateljén.

 

Sandra Axelsson och hennes bok Alice och Liten

Alice har en hemlighet! Det bor en märkligt blå filur med antenner och svans i hennes garderob. Alice kallar honom Liten och de leker hela dagarna. Men det är inte lätt för Alice att se till att ingen upptäcker hennes hemliga kompis, för Liten är nämligen både busig och nyfiken.

 

Sandra Axelsson kommer ursprungligen från Krokom, men bor nu i Östersund tillsammans med man, barn och hund. Det här är Sandras debut som författare och hon har även illustrerat boken.

 

Plats: Hackåsateljén.

 

Visa mindre

 

""

 

Tips till dig som besökare

 

Ta god tid på dig när du besöker Julmarknad på Jamtli. Det är inte bara en helt unik marknad, det är också en hel julupplevelse.

 

På lördagen är det flest besökare. Vill du undvika den mesta trängseln så rekommenderar vi dig att besöka marknaden fredag eller söndag. Under fredagen senarelägger vi dessutom öppethållandet. Vi öppnar kl 14.00 och stänger kl 20.00 just för dig som kanske vill avsluta veckan med en mysig marknad, musik, dryck och mat!

  

När du ändå är på Jamtli, passa på att se någon av museets alla utställningar i länsmuseet och Nationalmuseum Jamtli. Samtliga ingår i din entrébiljett!

 

""

 

I samarbete med Hushållningssällskapet

Julmarknad på Jamtli arrangeras varje år i samarbete med Hushållningssällskapet Jämtland

 

Hushållningssällskapet i Jämtlands län och Jamtli fortsätter att säkra kvalitét, smakfulla och genuina marknadsupplevelser. Julmarknaden borgar för tradition över generationsgränser. Marknaden är ett hållbart alternativ där lokala hantverkare gynnas och hjälper till att hålla hantverkstraditioner vid liv.

 

""

 

Praktisk information

 

Öppettider:

Fredag 6 december kl 14–20.

Lördag 7 december kl 11–18.

Söndag 8 december kl 11–17.

 

Entrépriser: 

1 dags biljett vuxen, 150 kr. Museets utställningar ingår.

3 dagarsbiljett 300 kr. Museets utställningar ingår.

Barn och ungdom upp till 18 år, gratis i vuxens sällskap.

13–18 år utan vuxens sällskap, 75 kr.

 

Köp din biljett här!

 

Boende under julmarknaden

Bo på mysiga Jamtli Vandrarhem som ligger på friluftsmuseet! 

Tips om fler bra boenden under julmarknaden hittar du genom Östersunds Turistbyrå.  

 

Parkering och kommunikationer

 

Entréer: Jamtlis huvudentré och Skogsentrén (från Hovvallsgränd).

 

Parkering: Parkering finns invid museet, Skogsentrén (Hovvallsgränd) samt Stadsdel Norr. Parkering på hela Stadsdel Norr erbjuds till ett julmarknadspris om 20 kr/julmarknadsdag. För att ta del av julmarknadspriset laddar du hem appen Aimo till din telefon. Det finns även möjlighet att starta och avsluta din parkering via SMS.

 

Uppmärkta handikapparkeringar finns invid gamla museet, i korsningen Arkivvägen/Kyrkgatan, med infart från Kyrkgatan. Här reserveras under Julmarknad på Jamtli alla platser som är mot arkivvägen. Här ser du parkeringen på en karta.

 

""

 

Ta bussen till Jamtli, så slipper du leta parkeringsplats. Stadstrafikens linje 6 trafikerar Jamtli. Tidtabeller hittar du på ltr.se samt i resesökning i app och på webb. Du kan söka och köpa din resa i appen Länstrafiken eller betala med betalkort direkt på bussen. Länstrafikens bussar är kontantfria.

 

Mer att göra i Östersund

Allt som händer i Östersund hittar du genom Visit Östersund!

 

Kontakt

Anna-Lena Ståhl, Jamtli, arrangemangsansvarig tel 063-15 01 38 eller e-post: anna-lena.stahl@jamtli.com.

 

""

Program 2024

Här hittar du hela foldern för Julmarknad på Jamtli.

 

Fredag 6 december kl 14–20

Visa mer

 

Julmarknadsscenen

Kl 14.00 Julmarknaden öppnar. Konferencier Per Bergvall. Lindqvistarna spelar upp!

Kl 14.30 Barnens invigning av Julmarknad på Jamtli 2024. Jamtli-Tomten och Tomtemor. Luciatåg med Kids förskola.

Kl 15.00 Skumnissekvartetten underhåller.

Kl 15.30 Jamtlis spelmanslag spelar upp!

Kl 16.00 UF-företag presenterar sina företagsidéer.

Kl 17.00 Brunflokören under ledning av Anna Tirén.

Kl 17.30 Skumnissekvartetten underhåller.

Kl 18.30 Lindqvistarna spelar upp!

Kl 19.00 Skumnissekvartetten underhåller.

Kl 19.30 Lindqvistarna spelar upp!

Kl 20.00 Marknaden stänger för idag.

 

Jamtlis kyrka

Kl 16.00 Brunflokören under ledning av Anna Tirén.

Kl 18.00 Brunflokören under ledning av Anna Tirén.

 

Tomtens gård

Kl 14.50 (ca) Dans kring granen med Lindqvistarna och julvandring för barn: I Gårdstomtens spår, (cirka 30 minuter).

Kl 17.00 Dans kring granen med Lindqvistarna och julvandring för barn: I Gårdstomtens spår, (cirka 30 minuter).

 

Visa mindre

 

Lördag 7 december kl 11–18

Visa mer

 

Julmarknadsscenen

Kl 11.00 Julmarknaden öppnar. Konferencier Per Bergvall. Lindqvistarna spelar upp!

Kl 12.00 UF-företag presenterar sina företagsidéer och Skumnissekvartetten underhåller.

Kl 13.00 Julmarknadsjuryn presenterar vinnaren av tävlingen ”Årets bästa julmarknadsmonter” och Lindqvistarna spelar upp!

Kl 13.30 UF-företag presenterar sina företagsidéer.

Kl 14.00 Jamtlis spelmanslag spelar upp!

Kl 15.00 Skumnissekvartetten underhåller.

Kl 16.30 Lindqvistarna spelar upp!

Kl 17.00 Skumnissekvartetten underhåller.

Kl 17.30 Lindqvistarna spelar upp!

Kl 18.00 Marknaden stänger för idag.

 

Jamtlis kyrka

Kl 14.00 Ovikens manskör under ledning av Lotta Lundell.

Kl 15.00 Lindqvistarna underhåller.

Kl 16.00 Ovikens manskör under ledning av Lotta Lundell.

 

Tomtens gård

Kl 12.00 Dans kring granen med Lindqvistarna och julvandring för barn: I Gårdstomtens spår, (cirka 30 minuter).

Kl 14.00 Dans kring granen med Lindqvistarna och julvandring för barn: I Gårdstomtens spår, (cirka 30 minuter).

 

Visa mindre

 

Söndag 8 december kl 11–17

Visa mer

 

Julmarknadsscenen

Kl 11.00 Julmarknaden öppnar. Konferencier Per Bergvall. Lindqvistarna spelar upp!

Kl 12.00 Skumnissekvartetten underhåller.

Kl 12.30 Jamtlis spelmanslag spelar upp!

Kl 13.00 Jämtlands Lucia med tärnor.

Kl 14.00 UF-företag presenterar sina företagsidéer och Skumnissekvartetten underhåller.

Kl 14.30 Jamtlis spelmanslag spelar upp!

Kl 15.00 Frösökören: Stämningsfullt sjungande fackeltåg under ledning av Peter Mellgren.

Kl 15.30: Lindqvistarna spelar upp!

Kl 16.30 Lindqvistarna spelar upp!

Kl 17.00 Marknaden stänger. Tack alla medverkande och besökare för i år!

 

Jamtlis kyrka

Kl 12.00 Frösökören under ledning av Peter Mellgren.

Kl 14.00 Frösökören under ledning av Peter Mellgren.

 

Tomtens gård

Kl 12.30 Dans kring granen med Lindqvistarna och julvandring för barn: I Gårdstomtens spår, (cirka 30 minuter).

Kl 14.00 Dans kring granen med Lindqvistarna och julvandring för barn: I Gårdstomtens spår, (cirka 30 minuter).

 

Visa mindre

Fler evenemang på Jamtli

Årets traditionella högtidsfiranden

Varje år kan du fira traditionsenlig midsommar och Nationaldagen, samt komma i julstämning under Jamtli Julmuseum. Välkommen att delta och fira tillsammans med oss!

Läs mer

Vårmarknad på Jamtli

I slutet av maj varje år välkomnar Jamtli dig till en vårmarknad fylld av inspiration och spirande vårkänslor.

Läs mer

Kalendarium

På Jamtli är det alltid något kul på gång. Vi har årligen återkommande evenemang som vår julmarknad och midsommarfirande men också många unika arrangemang som...

Läs mer